Budapest XI. és XII. kerület, gravitációs csatornák és átemelő telepek 

kiviteli terv 

Budapest Főváros Önkormányzata beruházásában a „Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése”  (BKISZ) projekt részeként, 2007. májusában készítettük el a XI. és XII. kerület kimaradt utcáinak szennyvízcsatorna vízjogi létesítési engedélyezési terveit. Majd e projekt kivitelezője, a Pulzus Plusz Kft. megbízásából készítettük el a terület Kelenföldi Szivattyútelep vízgyűjtőterülethez tartozó részeinek szennyvíz csatornázási kiviteli terveit, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. igényeit is figyelembe véve.

A korábbi ütemekben kiépült csatorna főgyűjtők adta lehetőségeket figyelembe véve törekedni kellett arra, hogy minden a kerületekben található még szennyvízcsatornával el nem látott ingatlant rákössünk a közüzemi hálózatra, valamint ahol lehetséges a szolgalmi jogos bekötéseket is megszüntessük.

A tervezés során gravitációs és nyomott rendszerek is megvalósultak, néhol házi átemelőkkel, illetve több közterületi átemelő is létesült, a két kerület változatos domborzati viszonyai következtében. A projekt megvalósítási idején jogszabályi változások következtében már az FCSM Zrt üzemeltetésébe került minden házi átemelő is.

A kivitelezést jelentősen akadályozta, hogy a még ellátatlan ingatlanok rendszerint keskeny, közművekkel zsúfolt, domborzatilag problémás utcákban voltak, valamint a közmű nyilvántartások hiányossága, pontatlansága következtében a tervezett csatorna nyomvonalak megépítése csak folyamatos tervezői művezetés mellett valósulhatott meg. A nagyvárosi környezet és a közösségi közlekedés folyamatos fenntartásának igénye (villamos és busz útvonalak környezete) szintén jelentős hatással volt a tervezett nyomvonalakra csakúgy, mint az organizáció valamint a forgalomtechnika.

BKISZ_2

BKISZ_2

BKISZ_4

BKISZ_4

BKISZ_1

BKISZ_1