UNITEF'83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt.


Tel/Phone: +36 1 205 6330
Email: unitef@unitef.hu

Cím/Address: H-1119 Budapest, Bornemissza tér 12.

  • White Google+ Icon
  • Twitter Clean
HOLLÓ-HÁZ  81 lakásos társasház

Tanulmány-, engedélyezési, kiviteli és értékesítési tervek

 

Az épület 1645 m2 nagyságú telken helyezkedik el, a VII. kerületi Holló utcában. A Holló utcai fronton két bejárata van, az „A” lépcsőház földszintjén alakítottunk ki helyiségeket az állandó portaszolgálat számára. A pinceszint: három szint mélygarázst alakítottunk ki. A földszinten: az utcafront felé 10 db üzlethelyiség, a belső udvar felé pedig 4 db lakás került. A 4 emeleti szinten a Holló utca délkeleti oldala felé eső „A” szárnyban a lépcsőházból nyílóan 11 db lakást helyeztünk el.

A Holló utcai fronton a nagyobb lakások (78-110 m2), a belső udvar felé a kisebb lakások (36-59 m2) alapterületűek. A „B” szárnyban 5 db lakást alakítottunk ki, három kisebb, és két nagyobb lakásként. A lakásokhoz lehetőség szerint erkélyeket, franciaerkélyeket terveztünk. A lakások belső elrendezésének kialakításakor a lakószobákat, illetve nappali helyiségeket a homlokzati frontra tettük, a mellékhelyiségeket a belső traktusban helyeztük el, természetesen mesterséges szellőzéssel. A tetőtérben a két lépcsőház megtartásával nagyobb, ún. penthouse lakásokat alakítottunk ki. Az „A” szárnyban 7 db, a „B” szárnyban 5 db 50-97 m2 lakást helyeztünk el. A belső udvart zöld növényzettel fedetten alakítottuk ki változó 1,00 – 2,00 m –es földtakarással.

Az épület a Budapest VII. kerületi „tömb-rehabilitáció” első épületeként valósult meg és méreteinél fogva is befolyásolja az újonnan kialakuló rehabilitált városrészt, így az Önkormányzat illetékeseinek fontos döntéseket kellett meghozniuk a megvalósulás során. Az épület maximálisan megfelel a vonatkozó előírásoknak, szabályozásoknak. A Szabályozási Terv, korrekt megoldás a kialakulóban lévő, új tömbre, de csak annak teljes megvalósulása esetén fog jól működni. A ház tervezésekor a foghíjbeépítés problémáival kellet megbirkóznia a tervező csapatnak, bár az épület az egyik sarokháza lett az újonnan létesülő Madách sétánynak, ami úgy látszik új lendületet kap. Az épület sarkának hangsúlyos építészeti megformálása, kiemelése már a végleges környezethez igazodik. Ennek megfelelően a Holló utcai homlokzat befordul a sétány felé, és a földszinti üzletsor is folytatódik.Az épület kontúrvonalát határozottan megszabta a szabályozási terv által előírt kötelező építési vonal. Nem volt lehetőség az építési vonalból „kilógni”, még a szélesebb utcaszakaszon sem. Így a lehetséges beépítés legkedvezőbb kihasználása érdekében a földszintet húztuk vissza a telekhatárról, tehát az üzletek előtt sétáló járókelő a telek területén belül van. További előnye ennek a megoldásnak, hogy egy fedett zóna alakult ki a kirakatok előtt, valamint szélesedett az épület előtti sétáló tér. Itt különböző méretű fás szigetek, padok és díszkút alakítják a környezetet, amelyek ma már elengedhetetlen kellékei egy igényesen kialakított városi környezetnek. Az épület hármas tagolódása, az Önkormányzat kívánságára, azt szándékozik mutatni, hogy itt valaha három épület állott, bár a ház alapvetően két lépcsőházra, ezzel együtt két tűzszakaszra és dilatációs egységre tagolódik.

A budapesti Holló-Ház a Madách sétány újrainduló kezdeményezésnek szeretne része lenni, építeni azt, a tervezők reményei szerint az átalakulás irányát mutatva. A megfelelő mértékben illeszkedve az évszázados építészeti struktúrába, nem megzavarva, de továbbfejlesztve a környék hangulatát, egy megújult, modernebb formában újraépítve azt.

 

Vezető tervező: Zajácz Csaba

Építész tervező: Naszády Gábor

Statikus tervező: Molnár Kázmér