Véméndi Önkéntes Tűzoltóság épülete

 

Az M6 autópálya alagútjainak katasztrófa védelmi biztosítását a pálya közvetlen és távolabbi környezetében lévő települések hivatásos és önkéntes tűzoltóságai látják el. Ebbe a körbe tartozik a Véménden működő Önkéntes Tűzoltóság is.

 

Az M6 autópálya és alagútjainak megépülte előtt, a településen működő Önkéntes Tűzoltóság csak a szűkebb környezetben adodó katasztrófa elhárításokban vett részt, felszerelésük és laktanyájuk is ennek megfelelő volt. A megújult feladatok ellátására, mind a felszereléseket, mind a tűzoltósági épületet korszerűsíteni kellett. Az épület tekintetében ez az adott helyen nem volt megoldható, ezért új helyet kellett kijelölni. Ez az új hely Véménd központjában található az önkormányzat tulajdonában lévő több ingatlanból álló terület volt, amely korábban sajtüzemként funkcionált. Ennek a területnek egy részét bocsájtotta rendelkezésre az Önkormányzat egy korszerűbb tűzoltóság számára.

 

Az épületet az utcafronti telekhatártól visszahúzva helyezzük el, így is bővítve látványban a rendelkezésre álló közterületet. A tűzoltóság épülete földszintes szerkezetű, magastetős kialakítású, egy alacsonyabb és egy magasabb épületrészből áll. A magasabb 5,00 m belmagasságú épületrész az utcafront felől helyezkedik el, ez alapvetően a szerkocsik tárolására szolgál. A szerkocsi tárolót 2db 400/425 cm névleges méretű kapun lehet megközelíteni az utca felől, és 2 db szerkocsi és egy utánfutó tárolására alkalmas. Az utcai homlokzaton található az épület személybejárata is, a fő homlokzati síktól visszahúzottan kialakítva. A személybejárat mellet helyezkedik el a híradós helyiség, melynek közvetlen kapcsolata van a szélfogóval, valamint innen könnyen megközelíthető a szerkocsi tároló is. A tűzoltóságon a híradós helyiségben 24 órás ügyeletet tartanak, itt 1 fő tartózkodik állandóan. Mivel a tűzoltóság köztes önkéntes tűzoltóság, az állomány nem tartózkodik állandóan az épületben.

 

Felelős tervező:Lichtenberger Márta

Tervező: Jurányi Erika

2008-2009

Régi tűzoltóépület
Régi tűzoltóautó
Régi sajtüzem
Új tűzoltóépület garázs
Új tűzoltóépület
Új tűzoltóépület
Új tűzoltóépület
Új tűzoltóépület
Új tűzoltóépület