top of page
Csontváry kiállítótér 
Ötlepályázat - első díj

 

A pályázat a tervezett kiállítóteret a két világháború közötti modern magyar építészet egyik legfontosabb, sajnos torzóként befejezetlenül maradt, és méltatlan állapotú műemléképületében, a Magyar Szentföld Templomában valósítaná meg.

A terv több nagyon erős üzenetet közvetít. Felhívja a figyelmet egy befejezetlen építészettörténeti szempontból kulcsfontosságú épületre. A torzóba új életet lehel, kihasználatlan tereit megtölti élettel és funkcióval. A fizikai párhuzamon túl megtalálja azokat a gondolati, szellemi kapcsolatokat, melyek összekötik Csontváry határtalan művészetét a Molnár Farkas tervezte zarándokhellyel. Tiszteletben tartja az eredeti funkciót és helyet hagy a szakralitásnak is.

Dicsérendő a gondolati hasonlóság mellyel a pályamű összeköti a keletre zarándokló Csontváry művészi világát, illetve a magyar földön megvalósítandó szentföldi zarándokhely építészeti koncepcióját, illetve kiindulásnak tekintik a festő saját kiállító terének leírását és tematikáját. A pályázó „a hadiárvák és rokkantak alapja javára tervezett kiállítás vázlatának részleteire” alapozva fogalmazta meg a helyszín „hármas tagolását” és térrendszerét.

A Taormina és a Tátra termek elkülönülésé és szoliter visszafogott térbe helyezése, a hatalmas méretű Baalbek színpadszerű megfogalmazása a lépcsősorokkal, méltó elhelyezést biztosíthatnak a páratlan műalkotásoknak

A tervezett struktúrában minden egyes képnek és nézőnek megfelelő tér biztosított az elmélyüléshez és a megértéshez. A visszafogott, egyszerű anyaghasználat és színvilág légies, a választott architektúra kellően semleges, éppen ezért időtálló. Az új körbefutó galéria jó arányban osztja a belső teret és a képek és belső terek megvilágítására tett utalás is példás.

A pályamű a torzó jelenlegi adottságain túlmutat és nem csak az új galériára, hanem az épület teljes befedésére ad mai választ. A megoldás természetesen vitatható, ha a meg nem épített eredeti héjkupola progresszivitására gondolunk, de a koncepció egészét tekintve mégis konzekvens

A többsíkú párhuzamot mi sem bizonyítja jobban, minthogy az épület megmentésével és Csontváry kiállítótérként történő újjáélesztésével kapcsolatban más pályázók is nyújtottak be kevésbé erős, de feltétlenül támogatható koncepciót.

A Bíráló Bizottság a pályaművet, tekintettel arra, hogy ebben a koncepcióban érvényesült leginkább az összes, a kiírásban bírálati szempontként megfogalmazott elvárás, első díjban részesíti.

 

Felelős tervező: Simon Viktória, Pintér Tamás

bottom of page